Αντιλόπη του Νερού

Επιστημονικά ονομάζεται Kobus leche kafuensis και είναι φυτοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των βοοειδών. Ζει στις πεδιάδες Κάφουε στην κεντρική Ζάμπια και τρώει χόρτα και υδρόβια φυτά σε ανοιχτές και πλημμυρικές πεδιάδες. Χρησιμοποιούν το νερό ως προστασία από τους θηρευτές γιατί τα πόδια τους καλύπτονται με μια υδατο-απωθητική ουσία που τους επιτρέπει να κινούνται γρήγορα μέσα στα ρηχά, σε ύψος γονάτου, νερά ενώ τα οπίσθια πόδια είναι κάπως μακρύτερα για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων σε ελώδες έδαφος. Τα αρσενικά φθάνουν τα 135 κιλά ενώ τα θηλυκά τα 89 και το μήκος τους τα 1,75μ με ύψος εως 1,12μ. Ζευγαρώνουν τον χειμώνα και μετά από κυοφορία 7 – 8 μηνών γεννούν ένα μικρό. Ζουν 15 χρόνια ως μοναχικά αρσενικά, ομάδες θηλυκών ως 10 ατόμων και κατά την περίοδο του ζευγαρώματος σε ανάμεικτα κοπάδια ως 20 ατόμων. Ο πληθυσμός τους στη φύση είναι 50.000-70.000 άτομα και βάσει IUCN (Διεθνής Ένωση για την Διατήρησητης Φύσης) θεωρείται τρωτό είδος. Βασικές απειλές του είναι ο ανταγωνισμός στη βοσκή με τα οικόσιτα βοοειδή το παράνομο κυνήγι και η καταστροφή των βιοτόπων του.