Επιστημονικά Ονομάζεται Cynomys ludovicianus είναι τρωκτικό και ανήκει στις Σκιουρίδες. Ζει σε Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό. Τρώει χόρτα, κάκτους, βλαστούς και βότανα. Ζει σε λειμώνες χαμηλής βλάστησης. Τα αρσενικά ζυγίζουν 905γρ. και τα θηλυκά 819γρ. ενώ σε ύψος φτάνουν περίπου τα 37εκ. Κυοφορούν  33-38 μέρες και γεννούν 1-8 μικρά. Η διάρκεια ζωής τους είναι 3-5 έτη. Ζουν σε αποικίες εκατοντάδων ή εκατομμυρίων

Απειλούνται από την μείωση του βιότοπού τους (γεωργία και αστικοποίηση), εξωτικές ασθένειες και έλεγχο του πληθυσμού τους μέσω δηλητηριασμών και πυροβολισμών καθώς θεωρείται παρασιτικό είδος για τις καλλιέργειες.

Το όνομά τους προέρχεται από τον ήχο – γαύγισμα που κάνουν. Κάθε αποικία διαθέτει ένα περίτεχνο δίκτυο από λαγούμια τα οποία φυλάει ένας φρουρός. Εάν πλησιάσει κίνδυνος ο φρουρός βγάζει μια κραυγή για να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12 καλέσματα «συναγερμού» και θεωρείται ότι μπορούν να μεταφέρουν λεπτομερείς πληροφορίες για τους θηρευτές.

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποικία καλύπτει 65 δις μ² και περιέχει ~400 εκ. ζώα. Οι αποικίες διαιρούνται σε θαλάμους και μικρά οικογενειακά τμήματα.