ΜΑΡΑ

Μάρα της Παταγονίας

Επιστημονική Ονομασία: Dolichotis patagonum

Κατανομή: Αργεντινή.

Διατροφή: Φυτοφάγο. Χόρτα, θάμνους.

Βιότοπος: Άνυδρα βοσκοτόπια, έρημοι με θάμνους

Κυοφορία: 100 μέρες, ~2 μικρά

Κοινωνική δομή: 1 – 29 ζευγάρια.

Βάρος: 7-9 κιλά.

Διαστάσεις: μήκος: 60-80εκ

Πληθυσμός στη φύση: Άγνωστος, μειώνεται

Διάρκεια Ζωής: ~14 υπό τη φροντίδα του ανθρώπου

Απειλές: καταστροφή του βιοτόπου τους, κυνήγι για το δέρμα τους, ανταγωνισμός για τροφή με εισαχθέντα φυτοφάγα όπως τα πρόβατα και ο Ευρωπαϊκός λαγός και ασθένειες που προήλθαν από την εισαγωγή του Ευρωπαϊκού λαγού.

Κατάσταση IUCN: Σχεδόν απειλούμενο

Πληροφορίες: Σε αντίθεση με τα άλλα τρωκτικά, τα μάρα είναι μονογαμικά. Το δέσιμο του ζευγαριού διατηρείται κυρίως από τον αρσενικό, ο οποίος ακολουθεί το θηλυκό παντού. Την μαρκάρει με ούρα, αφήνει εκκρίσεις από αδένες του πρωκτού γύρω της και κόπρανα και υπερασπίζεται την περιοχή γύρω της. Συνεπώς, η περιοχή γύρω από το θηλυκό αποτελεί μια κινούμενη επικράτεια.