Πρόβατο Ouessant

Η Ouessant είναι μια φυλή προβάτων η οποία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα υπήρξε αποκλειστικά στο νησί Ouessant, στα ανοικτά των ακτών της Βρετάνης. Η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε και σώθηκε από μια ομάδα Αριστοκρατών, οι οποίοι επέτρεψαν στα πρόβατα να βόσκουν στη γη που περιβάλλει τα κτήματά τους. Εξακολουθεί να είναι μια σπάνια φυλή σήμερα και θεωρείται ότι είναι η μικρότερη στον κόσμο με ύψος που δεν ξεπερνά τα 50 cm. Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος του Ouessant αποδίδεται στην κακή βόσκηση στο νησί. Μερικοί άνθρωποι υποδεικνύουν ότι η φυλή Ouessant κατέβηκε από μια φυλή Viking που υα μετέφερε στα πλοία και τα άφησε πίσω της στις κατακτημένες χώρες.
Τα περισσότερα Ouessant έχουν μαύρο ή σκούρο καφέ χρώμα, με τα αρσενικά να έχουν μεγάλα κέρατα. Η φυλή χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή μαλλιού μιας και φέρει ένα παχύ fleece από μακρύ μαλλί με ένα πυκνό υπόστρωμα. Οι νησιώτες επέλεξαν μαύρα πρόβατα για αναπαραγωγή για το προτιμώμενο χρώμα τους μιας και μαύρα ρούχα φορέθηκαν από έγγαμες γυναίκες σε φτωχές αγροτικές κοινότητες στη νότια Ευρώπη και δυτικά της Ιρλανδίας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 1900.
Στο Παρίσι, η κυβέρνηση της πόλης άρχισε πρόσφατα να χρησιμοποιεί ένα μικρό κοπάδι από πρόβατα Ouessant για να βόσκουν δημόσια εδάφη.